Open Monumentendag – 8 september 2018

Dit jaar worden in de gemeente Wierden de monumentale objecten in en rond het dorp Hoge Hexel gepresenteerd.

Rond 1400 n.C. was het dorp Wierden een pleisterplaats aan de grote “heirwegen” van Deventer en Zwolle richting Duitsland. Een echte driesprong, waar men de richting kon kiezen naar Duitsland, via Almelo, of naar de Hanzestad Deventer (en verder naar Holland), of naar Zwolle en Kampen via ’t Heksel (Hoge Hexel). De route naar Zwolle ging over de “Groote weg van Wierden naar Zwolle”, wat nu de Oude Zwolseweg in Hoge Hexel is.

Belangstellenden kunnen op deze dag tussen 10.00 uur en 17.00 uur vanaf de Schaapskooi aan de Piksenweg 6a in Hoge Hexel wandelend of per fiets een 7 km lange route volgen langs de opengestelde Rijksmonumenten. De te volgen route is in een speciaal hiervoor uitgebracht flyer aangegeven. Deze flyer is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Infopunten en aan de balie in het gemeentehuis in Wierden.

Voor diegene die niet per fiets kunnen of willen deelnemen is een heuse postkoets aanwezig die u op gezette tijden langs de route brengt. De vertrektijden van de postkoets zijn om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur vanaf het Skoap’nkot aan de Piksenweg 6a in Hoge Hexel. Vanwege beperkte plaats in de postkoets dient u zich per mail (monumentenraad@wierden.nl) voor 1 september aan te melden met opgave van de gewenste vertrektijd. Deelname aan de Monumenten rondtour is voor zowel postkoets, wandelen als met de fiets gratis. Onderweg wordt u koffie/thee of frisdrank gratis aangeboden.

De rondtour voert u langs eeuwenoude grafheuvels, landgoed, boerderijen en schuren. U geniet van het mooie essenlandschap en bossen rondom het dorp Hoge Hexel.

Op Landgoed “de Barkel” maakt u kennis met de rijke historie van dit landgoed, de daar aanwezige grafheuvel en de aangelegde “historische tuin”. In en om de eeuwenoude boerderij aan de Zwolseweg 6 proeft u de sfeer van het boerenleven van uw voorvaderen. Bij de schaapskooi in Hoge Hexel kunt u genieten van de monumentale rust in een modern jasje en de gastvrijheid in een oeroud boerenlandschap. Al met al de moeite waard om een dagje te genieten van de monumentale objecten in en rond Hoge Hexel.