Bericht voor groote Jan

“Bericht voor groote Jan: hartelijk gelukgewenst met je verjaardag” is de zin waarmee de wapendropping op de Piksen werd aangekondigd in 1944. De verzetsmensen uit de omgeving Daarle waren verzameld in het Kenkhuus op de Piksen, toen deze zin via radio Oranje werd vermeld. Het was het teken van paraat staan voor de wapendropping.

In september 1944 werd deze wapendropping georganiseerd op de Piksen door het verzet en de geallieerden. Er werden wapens gedropt, maar ook soldaten. Drie man werden op de Piksen gedropt achter de strijdlinies, net als op veel andere plekken in Nederland, om de bevrijding in 1945 van Nederland mede mogelijk te maken.

Wapendropping anno nu

Er wordt op dit moment hard gewerkt om de wapendropping uit september 1944 na te spelen in september 2019. Er is gelukkig al veel hulp toegezegd waardoor het programma steeds meer vast komt te staan.

Zodra het programma definitief is en bevestigd, communiceren we dit uiteraard. Op dit moment staat de datum van 13 september 2019 gepland om de wapendropping na te spelen en uit te beelden. Dit is onder voorbehoud van weersomstandigheden. Mochten deze niet goed zijn, wordt er uitgeweken naar een andere datum.

Projectgroep Groote Jan

Het doel van de projectgroep is het doorgeven van verhalen van onderdrukking, verzet en bevrijding in de aanloop naar het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid volgend jaar in 2020.

Andere activiteiten die de projectgroep organiseert zijn o.a.; het boek Bericht voor Groote Jan opnieuw uit te geven, deze wapendropping na te spelen, en verhalen te vertellen in de Keet (het nagebouwde actiecentrum van kapitein Lancker) en een tentoonstelling.

Meer info vind je ook op https://www.pbdaarle.nl/groote-jan/