Bezoek de Keet ‘Bericht voor Groote Jan’

Projectgroep Groote Jan organiseert diverse activiteiten naar de aanloop van 75 jaar bevrijding volgend jaar. Zo is de Keet nagebouwd langs de Piksenweg en vertelt de projectgroep Groote Jan verhalen over wat er in 1944 gebeurde. De keet is in september op reservering door groepen te bekijken en wordt door verhalenvertellers begeleid.

Het ontstaan van de Keet

De Keet op de Piksen in Daarle werd eind augustus 1944 gebouwd door verzetsmensen. Dat gebeurde in opdracht van kapitein Lancker, de verzetsleider van de groep Salland. De Keet was, samen met het Kenkhuus, bedoeld als actiecentrum. Lancker wist dat de bevrijders van plan waren in september door te stoten. Vanuit België in één keer tot voorbij de Rijn en de IJssel.

Het verzet moest helpen door ‘hinderacties’ achter het front. Daarom werden er wapens gedropt en springstof. Er kwamen ook zenders om berichten in geheime code door te geven naar Londen.

Keetbezoek

In het bos langs de Piksenweg, tussen de Schaddenbeltsweg en de Saamsweg, is de Keet nagebouwd. Daar zal projectgroep ‘Groote Jan’ vertellen met behulp van een aantal vrijwilligers wat er is gebeurd en waarom.

Op vrijdagavond 6 september van 19.00 tot 21.00 uur worden er in het bos en bij de keet allerlei activiteiten georganiseerd (bijv. het ontcijferen van geheime codes) speciaal voor de jeugd van 11-15 jaar en zaterdagmiddag 7 september van 14.00-16.00 uur is dit voor de jongeren van 5-11 jaar.

Wil je meedoen dan graag opgeven bij scouting Azoelen: info@azoelen.nl.

Ali van Buuren, Roelof Menkveld en Henrieke Nevenzel zitten in de projectgroep Groote Jan en organiseren dit samen met Mandi, Gabriëlle en Sabine Kamphuis en Chantal Kleinjan.  Ali en Roelof leggen uit; “wat er toen gebeurde in de oorlogstijd en ook in de Keet willen we zo goed mogelijk navertellen om te laten weten wat er in oorlogstijd gebeurde. Het is belangrijk dat wij en ook de jongeren niet vergeten dat wij mede dankzij het werk van deze verzetsgroep in vrijheid leven. Hiervoor was veel moed en inzet nodig, beseffende dat ze bereid waren hun leven te geven”.

Ook voor de dames Kamphuis en Kleinjan geldt dat ze deze verhalen belangrijk vinden om door te geven. “Zo wordt het voor de jongere generaties levendig gehouden”.

De data dat de Keet op reservering kan worden bezocht zijn op 14, 20, 21, 27 en 28 september. Reserveren voor dit bezoek aan de Keet kan via Facebook en het websiteadres: https://www.eventbrite.nl/e/registratie-keetbezoek-bericht-voor-groote-jan-66580838079

Andere activiteiten die onderdeel uitmaken van ‘Bericht van Groote Jan’ zijn het opnieuw uitgeven van het boek uit 1946, de wapendropping die wordt nagespeeld en de verhalen in de Keet. Ook wordt er een oorlogskrant gemaakt met allerlei informatie uit die tijd voor de basisschool kinderen, deze wordt in september uitgedeeld op school.

Opgeven

Voor een speciaal verzoek mail dan naar keetbezoek@gmail.com. Dit geldt onder andere voor opgaves buiten genoemde data/tijden. Houd er rekening mee dat we aan dit verzoek kunnen voldoen als de groepsgrootte ca. 10-20 personen is. Ook overige vragen kunnen worden gesteld via dit e-mailadres.